Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Hur går det för er andra?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Show
Clear All
new posts

  • Hur går det för er andra?

    Hej!

    Just nu känner jag mig som en riktig pessimist. För några månader sedan bröt jag igenom "ljudvallen" och fick till en fungerande ordermodell. Efter det kände jag mig befriad från det problemet. Det som återstod var att sätta ihop ett bra script som skulle fungera i alla väder och dra hem storkovan åt mig...

    Jag håller fortfarande på att konstruera ett script som inte, enligt vinstrapporten, ständigt går med förlust. Jag har provat olika villkor och metoder för att hitta rätt köpsignal resp. rätt säljsignal.

    Jag hittar ofta rätt köpsignaler, men vad hjälper det när den rätta säljsignalen gör att det blir sälj på en lägre nivå, dvs. förlust. Inte ens en dag med uppåtgående kurser slutar med någon nämnvärd vinst eftersom det uppstår många små förluster längs vägen upp.

    De senaste scripten jag gjort är enkla i sina utformningar. Köpscriptet handlar om korsande, korta medelvärden i uppåtgående. Säljscriptet är ett slags stopp-loss på 1% under högsta värdet de senaste 15 perioderna. (1 period/minut)

    Vad jag skulle vilja veta är hur det går för andra. Finns det någon som lyckats få till ett bra script som fungerar med vinst i det börsklimat vi har? I så fall skulle jag uppskatta några fingervisningar i konsten att skriva ett fruktbärande script...

    /Torbjörn

  • #2
    Tänkte väl sammanställa lite tips senare. Just nu har jag ångan uppe(tack vare vädret ) för att få klar version 5.1, men något skall jag väl kunna tipsa om.

    Sälj definitivt innan dagen slut om dagen slutar med en uppgång. En enkel test om medelvärde på lämplig period är i stigande, och det är 30 minuter innan stängning eller liknande.

    Det är ofta jätteskutt ner nästa morgon.

    Köp aldrig t.ex inom 2 timmar före stängning och sedan behåll till nästa dag. Det är morgonen mest som spökar tycker jag. Stora skutt och man vet aldrig dagen innan. Spärra köp helt, eller sälj innan dagen slut.

    Comment


    • #3
      Hallå Torbjörn

      Nog är det knepigt alltid. Just nu ligger jag i ett "labb-stadie" igen, det var 17 vad många olika varianter som börsen kan uppföra sig på. Jag låg lyckligtvis i "simuleringsstadie" morgonen den 26 juni då WorldCom-snuvan drabbade Sverige men jag hade fått min "körare" redan veckan innan.

      Visst, det handlar om att både ge och tag - när man går på minor så handlar det om att LÄRA sig något av detta. Att ställa sig frågan - hur borde scriptet sett ut för att undvika denna situation?

      Det här är kärnpunkten Torbjörn, att kunna bryta ner en komplex problembild till ett antal små hanterbara komponenter. Detta resulterar till att jag får ett avslutningsscript dvs att komma till nolläge, som består av ett antal OR- villkor. Först när jag tycker att förutsättningarna är de rätta kliver jag in i en sälj eller köpposition, dvs ett påbörjandescript.

      Vi ska inte heller glömma bort vilken nytta vi kan ha av de extra kontroll-scripten. Vår ordinarie modell säger kanske KÖP, men varför ska vi köpa just då om det extra kontrollscriptet säger att de riktigt korta medelvärdena fortfarande faller? Då är det ju bättre att vänta med att köpa eftersom vi då kan få aktien billigare, först då det riktigt korta medelvärdet också pekar uppåt är det dags att gå in och handla.

      Slutligen, en riktig koll på ordermodellens prestanda får du först då du testar att köra i simuleringsläge - vida överlägset mot att testa via vinstrapport.

      ...efter sol kommer regn, nej förlåt, tvärs om var det visst!

      Comment


      • #4
        Ja, här tycks det då regna hela tiden...

        Jag hade hoppats av mitt inledande inlägg att åtminstone någon skulle säga att han/hon lyckats få till det så att det blir mer vinst än förlust på sina script.

        Det hade då varit kul att få några tips om att t.ex. den eller den signalen är bra för att undvika mindre lyckade köp, resp sälj.

        Men av tystnaden att döma så är det inte så många som lyckats. Det gör att jag efter ständiga egna misslyckanden under lång tid inte är så pigg på att investera mer pengar i systemet f.n. Det vore ju trevligt att få lite avkastning på redan gjord investering först.

        Torstens resonemang verkar riktigt, men när jag inte förstår hur jag kan göra verklighet av det, skulle det vara intressant med undervisning. Börsen är ju densamma för oss alla, så problemen borde ju vara desamma också?

        Nöjda kunder kan väl inte vara fel?

        /Torbjörn

        Comment


        • #5
          Man skall nog inte förvänta sig för mycket. Den som har ett tradingsystem som fungerar delar nog inte med sig rakt av.

          Det gäller ju många gånger att hinna lite före de andra.

          Om det blir allmän kännedom om en princip att trada efter, så slutar den ofta att fungera efter ett tag, när tillräckligt många gör likadant.

          Och var och en är sig själv närmast. Men ändock har ett antal varit generösa och delat med sig.

          Den största och viktigaste punkten är att kunna få sitt innehav till bevakning, och att sätta principer för när man vill bli av med det, utan egen inblandning just när det sker.

          I mitt tycke har fokus varit för mycket på helautomatiska tradingsystem som förmodligen någon får till. Dvs att automatiken ligger på både köp- och sälj-sidan. Detta är olyckligt i mitt eget tycke. Svårighetsgraden på detta är många tiopotenser högre än en flytande säljstopp som fungerar.

          På din beskrivning av din stopp som tittar 15-minuter bakåt är problemet generellt att minnet blir för kort, dvs den referenspunkten följer också med ner igen om kursfallet sker långsamt, och därmed sälj-punkten också.

          Strikta principer med passerad topp efter inköp, eller efter dagshögsta eller liknande. De medskickade baserade på Bollinger är t.ex mycket träffsäkra. När dessa slår in då är det verkligen dags att få kontanter i depån istället.

          Vi tillhandhåller verktyget ActiveTrader för en mycket rimlig peng. De som också förväntar sig färdiga tradingsystem från oss för denna peng tycker jag begär det orimliga.

          Ta TradeStation från OmegaResearch som i USA med tradingmodul(som sägs finnas) stannar någonstans runt 5000 dollar enligt hörsägen. Och då har du heller inget tradingsystem som är nyckelfärdigt eller fungerar.

          Vår strävan är att höja kunskapsnivån hos så många som är intresserade. Men som med mycket så krävs det resurser och det kostar pengar.

          Comment


          • #6
            Jag tror att det är lite utopiskt att förvänta sig ett helautomatiskt system som inte kräver mänskliga bedömningar. I alla fall inte utan stora investeringar i testande, väl utformade money management-strategier etc.

            Själv fattar jag en hel del beslut utifrån den rikliga flora av nyhetsbrev jag prenumererar på, hur USA-börsen går, min egen bedömning av sentimentet på marknaden etc. Det innebär att jag tittar på signalerna från Friendly, men jag följer dem inte alltid.
            Ingemar Bergdahl

            Comment


            • #7
              Jag håller med dig där, Ingemar.

              Därför är det extra tragiskt att all kraft på Forum nästan ägnats åt just både helautomatiska köp och sälj.

              Tröskeln att komma igång blir jättehög.

              För den stora massan är möjligheten att designa sälj-villkoren, och att få innehav bevakat den riktigt stora hjälpen.

              Mitt enda avsnitt på självstudie-skivan behandlar just den situationen. Du bestämmer själv när du vill köpa, och får en ordermodell för sälj kopplad samtidigt som du köper.

              Comment


              • #8
                Faktum var att innan jag köpte FBAT förra året gavs det ett sken av att programmet var lättanvänt och att dess styrka var just automathandel.

                Efter många misslyckande script det senaste året har jag ändå kommit fram till slutsatsen att automathandel är utopiskt, som inber uttryckte det. Därför började jag den här "tråden" som ett nödrop om hjälp.

                Det är med en viss besvikelse som jag inser att det praktiskt sett vore lämpligast att köpa manuellt med hjälp av annat analysprogram och bara sälja automatiskt, som ni säger. I och med det har programmet förlorat lite av sin gloria i mitt tycke, och blivit ett program i mängden.

                Nåja, intradaydiagrammet är förstås ett plus, liksom möjligheten att handla direkt via programmet. Jag kommer nog att fortsätta med FBAT trots allt. Men det blir ju inte lika roligt som jag hoppades.

                /Torbjörn

                Comment


                • #9
                  Om en biltillverkare hävdar att deras senaste bilmodell är lätt att använda, betyder det inte att du som förare lätt tar en hårnålskurva i 180 knyck.

                  Eller systemet/formeln som skall spränga banken på Casinot.

                  Det är ändå där det ligger någon stans. Fast i detta sammanhanget är det inte utopi i ordets egentliga mening, ouppnåeligt. Men i denna börsen som varit så har det varit svårare eftersom det blir fråga om så extremt kort handel i en massiv nedgång.

                  Comment


                  • #10
                    Det helautomatiska köp säljscripetet som fungerar i alla lägen låter nog vänta på sig.
                    Men som Torbjörn säger är det nog många som har svårt att komma över tröskeln och komma igång och skriva script som fungerar som man trodde.
                    Jag tror ju det är en fara om för många har svårt att utnyttja programets fördelar.
                    Då kan nog inte programmet få den spridning det förtjänar om det är lite mer lätt att använda.
                    Därför Lasse är det nog också viktigt att det blir lite mer liv på forumet med lite mer basala ämnen.
                    Jag har själv försökt att utforska kalkylforskaren men inte lyckcts så bra.
                    Jag tror nämligen att det här med aktier handlar om att begränsa sig till ett antal aktier och inte försöka hitta något som passar för alla aktier.
                    Jag har jag försökt att göra ett script nedanstående signaler då dessa lämpar sig för kortsiktig handel.
                    I min Viking kan jag få fram en lista på de aktier som har signal och det skulle jag vilja få i Friendly också.

                    Finns det någon som skulle kunna göra ett script som klarar av att plocka ut aktier som har signal enligt "key reversal day" och/eller 1-2-3-4 signal (Connors & J.Cooper")?
                    Om någon gör det skulle det vara bra om man förklarar varje steg hur man har tänkt o.s.v.
                    Tack på förhand.

                    Må väl

                    Rolf
                    Rolf Arvidsson

                    Comment


                    • #11
                      Håller fullständigt med de som tycker att vi borde hålla oss till mer basic saker. Det var det jag menade med att syssla kanske med säljen främst och se till att man använder automatisk bevakning på innehav med sådan sälj man litar på.

                      Ofta ser man ju om man skulle vilja sålt i en viss punkt eller inte, när man testar bakåt. Där skulle jag vilja sålt.

                      Lägg den för bevakning med script till en början så du får larm på den. Bygg upp förtroendet.

                      Lägg den sedan som trigger i en säljmodell med bekräftaläge först. Se till att koppla den när du köper.

                      Och sedan har du hela nyttan med AT där. Du blir av med saker i tid.

                      Tröskeln till denna nivån är kanske en 100-del av att också få till automatisk köp man litar på. Och varför bygga sig jordens uppförsbacke det första man gör.

                      Det är väl käckt när det finns nyckelfärdiga saker bara klara att använda. Men då begär man i min mening det orimliga.

                      För att man tillhandahåller en hammare, så vill folk att man också får med en stuga och en låda spik. För samma pris som hammaren.

                      Det verkar som man kräver att för 5000 kr så får man en maskin som får depåsaldot att stiga oavbrutet utan egen insats.

                      Get real, säger jag då

                      Comment


                      • #12
                        Det stora säljargumentet var faktiskt automathandel i säljsnacket en gång. Varför backar du nu?

                        /Torbjörn

                        Comment


                        • #13
                          Jag backar inte.

                          Som jag beskriver det är det ett stegvis uppbyggande av förtroendet för den signalen man knåpat ihop.

                          Det känns naturligt för mig i alla fall, när man har egna pengar på spel på börsen.

                          Det slutade med automathandel efter bekräftaläget, om det nu inte framgick.(Det gjorde det nog inte)

                          Alla har så bråttom. Installera och vips ska det höja depåsaldot. Det är detta jag försöker få fram.

                          Plocka ett script från Galleriet med något enkelt brott av medelvärde.

                          Det du skissat på Torbjörn verkar vara den stora vinstmaskinen. Och det är detta som är tragiskt i min mening. Det är så snacket gått hela vägen.

                          Det är ju skitkul att experimentera fram detta. Det är ju den verkliga utmaningen.

                          Men använd AT på direkten till sälj-bevakningen är mitt motto. Då har du tjänat i AT flera gånger om.

                          Stoppa sedan gärna in några tips jag hade tidigare här, då det är lämpligt att se till att man är cash vid dagen slut.

                          Vänta inte på att få till automatisk köp-modell först också. Ha gärna köpscript för bevakning för att bygga förtroendet. Eller för att kassera idén. Men lägg det ett år i framtiden efter att sälj-bevakningen är laddad och kör.

                          Comment


                          • #14
                            Active Trader är ett oumbärligt verktyg för mig. När jag inte har tillgång till den vågar jag inte ta några korta positioner över huvud taget; utan mina diagram och indikatorer jag har ingen känsla alls för vart börsen är på väg. Å andra sidan är den just ett verktyg, ett stöd. Helautomatisk handel i betydelsen att man helt överlåter beslutsfattandet åt AT kan kanske ge vinst, men mycket mindre vinst än "halvautomatisk" handel där man själv är med och fattar beslut.

                            Till exempel kan man själv identifiera en "setup" för en affär och låta AT genomföra den när signal ges. Låt oss t.ex. säga att den överordnade trenden är fallande, som nu, och låt oss säga att vi har en rekyl mot tenden, en rekyl som ser ut att tappa fart. Då har man identifierat en "setup" för blankning. I stället för att då sitta och stirra på skärmen hela tiden för att gå in i rätt ögonblick kan man koppla in en ordermodell som säljer när lämplig (kortsiktig) säljsignal ges, dvs när ett medelvärde vänder ner eller dylikt.

                            Visst kan man tjäna pengar (och spara tid) på det sättet.

                            Comment


                            • #15
                              Jag håller med Alter. Jag tycker också att Active Trader är inte bara oumbärligt för mig, utan också det bästa verktyg jag har haft hittills. (Jag har använt Vikingen i ett par år, The Trader i tre år och nosat lite på SuperCharts).

                              Det jag uppskattar mest är att kunna handla intraday utan att behöva betala en halv förmögenhet till någon som ger mig intradaykurser.

                              Sen tror jag att all trading, oavsett om den är baserad på derivat (som min) eller aktier, ska följa trenden. Att börsen är nedåtriktad som den är just nu, betyder att man ska hitta blankningslägen. Allt annat är för mycket gambling.

                              Jag vet inte vad den gode Torbjörn baserar sin trading på, men det borde vara att hitta säljsignaler på aktier som är värda att blanka och sedan utforma ordermodeller som köper tillbaka vid lämpliga tillfällen. Att köpa mot trenden och sen sälja lite dyrare tror jag inte på.
                              Ingemar Bergdahl

                              Comment

                              Working...
                              X