Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Hönan och ägget

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Tack jimmy, för en mycket intressant och klok skrivelse i punkt 15.

    Comment


    • #17
      Ursprungligen postat av Hong Kong Ola Visa inlägg
      Som jag har förstått det använder du indikatorer t,ex medelvärden för köp och sälj o du skriver om att förutsäga terminens rörelse.
      Problemet är ju att en indikator bara talar om hur indikatorn ser på läget just nu och hur det varit och alltid med en eftersläpning.
      En indikator har inte en aning om och kan inte förutsäga vad som händer nästa sekund. Att förstå det är nog en bra börja till att hitta en lösning,
      t.ex att terminen låg nära en s/r linje och därför blir rörelsen ibland liten.
      Terminskurvan består ju inte av "brus" i det korta perspektivet utan snarare av små vågor med olika våghöjd. Kurvan går ju inte upp 2 punkter för att 10 sekunder senare gå ner 2 punkter. En bil som går framåt med en viss hastighet måste ju bromsa in innan den kan backa. Vad jag vill säga är att det finns en viss "tröghet" i systemet som jag försöker att hitta och utnyttja mig av. För att inte få för stor eftersläpning använder jag mig av rullande medelvärden på ett par minuter. Problemet är att man får "falska" signaler dvs indikeringar på vågor där amplituden är för liten för att det skall gå att handla med vinst. Men kan även få indikeringar på små vågor som är överlagrade på större vågor fast går åt motsatt håll. Då måste man försöka hitta en metod att blockera dessa signaler. Det är denna typ av scriptning jag håller på med för närvarande.
      mvh
      Bertil
      Last edited by Bertil; 2012-10-24, 08:20.

      Comment


      • #18
        Bertil

        och du kan ju även hedga handeln med att köpa aktier i Nordnet

        (tänker då på antalet avslut)

        Comment


        • #19
          Jag kan ju bidra med hur jag resonerar även om jag inte har facit

          Jag låter HFT och liknande snurra på i bruset i det korta perspektivet

          och försöka hitta längre svingar och det betyder att man måste ligga kvar över natten, annars blir det svårt att slå index

          Comment


          • #20
            De som driver kurserna, de stora investerarna och robotarna, är jag ganska säker på tar alla beslut utan indikatorer och där finns knappast någon tröghet. Det du kallar tröghet i det här korta tidsperspektivet är i så fall, tror jag, vi hobbyhandlare som tar fel beslut på fel nivå och åt fel håll, efter det att proffsen redan gjort sina affärer och det är så dom tjänar sina pengar.
            Det är därför vi alltid till 99% tömmer våra konton när vi försöker handla på korta tidsstaplar och göra många affärer.
            Sänk tempot och använd NAT's styrka till att skapa en bra automatisk exitmodell, det tror jag är modellen för de flesta.
            Att försöka hitta en vinstrik snabb tradingmodell genom att s.k optimering av indikatorväden mot historiska data är nog ett säkert sätt att få framtida förluster. Tyvärr ändrar sig marknaden hela tiden, annars skulle vi alla vara rika, då hade det räckt o optimera stoch o sen bara köra.

            Comment


            • #21
              Bertil

              Fortsätt gärna med att delge oss vad du kommer fram till, alltid intressant att läsa om olika sätt att handla

              Även om jag inte klarar av att handla kortsiktigt så kanske du gör det?

              Det är det som gör att det finns en marknad

              Comment


              • #22
                Jag passar på att väcka den här tråden till liv om OMXS30 terminen kontra de i indexet ingående aktierna. I Efterbörsen talas det ju om stöd och motstånd för terminen. Varje ingående aktie har ju också sitt stöd och motstånd. Finns det någon som undersökt om de sammanvägda stöden och motstånden för de ingående aktierna sammanfaller med stöd och motstånd för terminen?

                Eller är det så att terminen beskriver den allmänna konjunkturen ur ett makroperspektiv mer än en sammanvägning av de ingående aktierna?

                För oss som handlar med terminen är detta ju högintressant. Om det skulle visa sig att terminen mer beror av enskilda bolag som drar med andra bolag än av den allmämma konjunkturen (=index i andra länder) så finns ju förhandsinformation (trender) som man kan överföra från de ingående aktierna till terminshandeln med cmpref.

                I nästa version av analysbänken kommer vi ju att få möjlighet att labba med dessa samband (åtminstone för 3 st cmpref). I framtiden förhoppningsvis med mer än 30 st cmpref.
                mvh
                Bertil
                Last edited by Bertil; 2013-02-10, 12:36.

                Comment


                • #23
                  Rimligen borde det bli mer exakt att väga samman volymerna för alla OMXS30-aktierna än att bara mäta på terminen, även om den i sig själv fungerar bra.

                  Det är helt riktigt att vi planerar att utöka cmpref() betydligt, faktiskt så att man i princip kan läsa in data för hur många instrument som helst. Vi har hittat en metod där en hittills inofficiell scriptfunktion kan användas.

                  Comment


                  • #24
                    Jaha, nu är det helg igen och då får man filosofera lite. Tidigare i denna tråd diskuterade vi ju lite om OMXS30 termin och index kontra de ingående aktierna. Vem drar först? Är det kanske som Lucky Luke som drar fortare än sin egen skugga? (OMXS30 index är skuggan och OMXS30 terminen är Lucky Luke).
                    Om vi tittar enbart på index kontra de ingående aktierna så är ju index bunden till aktierna (till skillnad mot terminen som har lite frihet under ansvar).

                    Index kan ju inte röra sig om inte de ingående aktierna rör på sig. Med funktionen cmpref kan man ju studera upp till tre aktier och se vart de är på väg och så få en liten framförhållning gentemot index. Detta är ju inte intressant om index sakta går upp eller ner. Att genom att studera de ingående aktierna få en framförhållning på någon tiondels punkt kan man inte göra affärer på. Nej det är bara om det sker något dramatiskt som man kan få en framförhålling som man kan handla på.

                    Sker något dramatiskt med de tre mest inflytelserika (viktade) aktierna i OMXS30 (individuellt eller tillsammans) så har man ett par minuter på sig att handla innan spridningen har gått igenom till de övriga aktierna i OMXS30. En sådan trigg kanske inte ens kommer varje dag. Jag har testat att sätta ihop script som triggas på detta sätt, och kan meddela att det fungerar rätt så bra.
                    Man kan inte sätta ihop en komplett handelsstrategi som bara bygger på dessa script utan det är lämpligt att komplettera med script som triggas av andra parametrar, DAX, medelvärden mm.

                    Vad jag förstår så använder många av er en diagramupplösning på 15,30,60 minuter eller mer. Detta har jag aldrig förstått. En grov diagramupplösning är ju bara en form av medelvärdesbildning som man bättre (enligt mig) kan få om man använder upplösningen 1 minut och utgående från det tillverkar sig de rullande medelvärden som man är intresserad av. Jag använder mig av rullande medelvärden från ett par minuter till flera hundra minuter för att kunna kombinera hur kurvan rör sig på kort och lång sikt och utgående från detta kunna testa fram lämpliga triggerscript.

                    Om man enbart tittar på terminskurvan med några minuters medelvärdesbildning så kan man se att den har en viss tröghet. Om något drastiskt skulle hända (som igår då de amerikanska arbetslöshetssiffrorna utföll bättre än väntat) började terminen stiga väldigt brant. Om lutningen upp är tillräckligt brant så vet man att kurvan har en tröghet och kommer att fortsätta upp en bit till , så då är det bara att köpa. För att kunna trigga på denna typ av händelser krävs en annan typ av script som snabbt reagerar på branta stigningar eller fall. Efter en snabb stigningen blir det ofta pyspunka och hur man skall låsa in vinsten får ni testa fram själva.

                    Det är väldigt intressant att försöka trimma in sina script i analysbänken och min bästa simulering på OMXS303E terminen från 22/4 - 3/5 med script enligt ovanstående filosofi blev 35.25 punkter på 18 affärer.
                    (Har som sagt problem att backtrada mer än 6-7 veckor bakåt då jag har 4 st cmpref och troligen tappar synk eller tappar någon signal för länge så att det inte fungerar, men det hör inte hemma i denna tråd). Tilläggas kan att jag i denna simulering går ur alla positioner innan dagens stängning.

                    Synpunkter från er andra scriptare önskas! (Mer ingående analysbänksjämförelser mellan olika script hänvisas till testresultatstråden i NAT Pro avdelningen.)
                    mvh
                    Bertil
                    Last edited by Bertil; 2013-05-04, 11:28.

                    Comment


                    • #25
                      Vi talar ju ofta om olika börsklimat. Den oftast ställda frågan är ju då:

                      1) Hur skall jag optimera mina script så att de fungerar bäst över tid då olika börsklimat råder.
                      eller
                      2) Hur skall jag dynamiskt (automatiskt) justera mina script så att de bäst anpassar sig till rådande börsklimat.

                      Approachen jag gjorde i föregående inlägg är ju att istället ha ett större antal specialiserade script. Beroende på börsklimat så är det den ena eller den andra typen av script som triggar.

                      Synpunkter på det?

                      mvh
                      Bertil
                      Last edited by Bertil; 2013-05-04, 12:40.

                      Comment


                      • #26
                        Du handlar kortsiktigt och letar 1 punkts vinst/dag. Vad är börsklimat för dig och i vilken tidshorisont? Om du kör script som löpande ändras för att passa rådande börs så måste anpassningen ske innan backtesting. Optimering kan ske vid varje insamling, men rent praktiskt i analysbänken kanske ner till en vecka. Optimera, kör backtesting en vecka, optimera, osv. Om du bara tittar på en optimerad termin i efterhand har du egentligen bara anpassat modellen efter kurvan och sannolikheten att kurvan ser lika ut nästa månad är liten. Färre parametrar minska risken för curve-fiting.

                        Det finns i huvudsak två sätt att optimera en modell. Teoretisk eller datadriven. Teoretisk utgår från en koncept som optimeras tex under 3 månader för att sedan verifieras med en längre backtesting(helst flera år) på data som modellen inte sett. Datadriven gör som du, dvs letar samband som löpande ändras. Det svåraste med detta är att undvika curve-fiting.
                        Last edited by Henric; 2013-05-04, 13:49. Anledning: typo

                        Comment


                        • #27
                          Ursprungligen postat av Henric Visa inlägg
                          Du handlar kortsiktigt och letar 1 punkts vinst/dag. Vad är börsklimat för dig och i vilken tidshorisont? ...Datadriven gör som du, dvs letar samband som löpande ändras. Det svåraste med detta är att undvika curve-fiting.
                          Hej Henric !
                          Ja, jag letar punkter per dag. I fallet hitintills med E-terminen blir det ju 35.25 punkter delat med 10 handelsdagar lika med 3.52 bruttopunkter per dag. Tar jag samma script och går tillbaka så långt jag kan på D-terminen dvs från 26/3-19/4 får jag 56 punkter på 29 affärer och 17 handelsdagar som ger 3.29 bruttopunkter per dag. Jag är helt nöjd om jag kan snitta över 3 punkter per dag på 2-6 avslut. Detta är min målsättning.

                          Handelsklimat för mig är att försöka får positiva tvåsiffriga värden på alla terminer. Som jag tidigare nämnde så har jag ju problem med backtradingen så jag vet ju inte hur mina script står sig över tid.

                          Vissa dagar kan ju ha ett "microhandelsklimat" t.ex då kurvan rör sig plus minus 3-4 punkter. Då får mina script konstant feltrigg dvs köper på toppar och säljer på bottnar. Detta har jag inte lyckats undvika utan har hitintills fått acceptera några sådana handelsdagar per termin.

                          Visst kan man säga att jag tar fram mina script genom curvefitting. Var och varannan dag går jag igenom hur mina script handlat och ser om jag kan förbättra dem samt kollar om det blir bättre eller sämre på föregående terminer. Det är så jag lär mig hur kurvan beter sig och försöker klura ut vad som påverkat den.

                          Det andra sättet att ta fram script är ju att läsa tradinglitteratur och försöka scripta de formler som andra kommit fram till. Men man får ju inte glömma att dessa formler tillkommit genom trial and error ungefär på samma sätt som jag gör, fast med olika parametrar och olika tidhorisonter. Jag skulle gissa att de flesta formler tagits fram på dagsdata som gällde några år innan respektive bok skrevs. Hur relevant det är idag testas lämpligen i analysbänken.
                          mvh
                          Bertil

                          Comment


                          • #28
                            Grattulerar till bra resultat. Mitt inlägg var inget negativt menat. Kan du konsekvent få bra resultat genom manuella optimeringar så är det ju super. Jag menade att löpande ändringar måste bekräftas med skarp handel eller backtestas löpande. En teoretisk modell har inget med litteraturen att göra. Det är hur den är skapad. Det innebär att man utgår i från ett koncept som verifieras med backtesting. I verkligheten är de flesta modeller en kombination.

                            Comment


                            • #29
                              Ursprungligen postat av Henric Visa inlägg
                              ... En teoretisk modell har inget med litteraturen att göra. Det är hur den är skapad. Det innebär att man utgår i från ett koncept som verifieras med backtesting. I verkligheten är de flesta modeller en kombination.
                              De flesta (därmed inte sagt de bästa) modellerna finns ju beskrivna i tradinglitteratur. För att få fram dessa har ju författarna klurat med curvefitting över olika tidshorisonter på historiska data.

                              Om man går vidare och jobbar med egna idéer så tittar man ju först på kurvan med den tidsupplösning man är bekväm med och försöker så gott man kan applicera en formel (ekvation eller samband) för att beskriva kurvan.

                              Är man som jag en glad amatör så kan man ju avslöja lite idéer men om man säljer strategier kan man ju inte ge bort sina guldkorn gratis. Däremot kan man ju avslöja koncept som fungerar dåligt och som man övergivit.

                              Det finns ju dataprogram som kan hantera fuzzy logic dvs man matar in en massa parametrar och så klurar programmet ut hur de påverkar varandra inbördes. Med ett sådant program skulle man kanske kunna få bättre handelsresultat. Men Analysbänken är inte dålig den heller där man kan optimera parametrar.

                              mvh
                              Bertil

                              Comment


                              • #30
                                Bra jobbat Bertil!

                                Du lägger ned ett imponerande jobb och det är alltid intressant och underhållande att läsa dina inlägg, forsätt så!

                                Keep up the good work, never give up!

                                Comment

                                Working...
                                X