Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Testkonton och aktier från olika länder

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Show
Clear All
new posts

  • Testkonton och aktier från olika länder

    Hejsan!

    Jag har en ordermodell som handlar aktier från lite olika marknader. Just nu mest svenska och norska men tänkte utöka till danska och finska. Som vanligt handlar den på ett testkonto och jag använder ETP/PC Link för att mappa handeln till ett skarpt konto.

    Nu till min fråga: Hur får man kontoställningen på testkontot att bli korrekt?

    Problemet jag stöter på är att handeln på testkontot inte tar hänsyn till vilken valuta som används. Så om modellen köper 100 danska aktier med en kurs på 100 så registreras det som 10000 kronor utan att ta hänsyn till att det nu gäller danska kronor. Så saldot på testkontot borde minskat med ca SEK 14000 istället för SEK 10000.

    Den skarpa handeln kan man ju fixa med en multiplier i ETP Link, men det hjälper ju inte saldot på testkontot.

    Några idéer?

    Mvh,
    Anders

  • #2
    Som vanligt beror det på upplägget. Det skulle kunna lösas på lite olika sätt. Förutsätter ett testkonto och flera valutor. Några exempel-

    1. Skapa en variant av samma modell för varje valuta. Ta in valuta som extraobjekt. Förutom extaobjektet är modellerna identiska. Undantag SEK som inte använder valuta. Sedan kopplas respektive valutas aktier till respektive modell.

    2. Om högst tre valutor används kan valutorna tas in som tre extraobjekt. Till skillnad mot variant 1 behöver varje aktie mappas till en valuta tex genom indatafält och scrpar.

    Exempel insats variant 1:

    Valuta: insatsbelopp=div(10000,cmpref(c,0,a))
    SEK: insatsbelopp:=10000

    Comment


    • #3
      Jo, det går ju alltid att köpa för ett belopp som motsvarar det man vill i SEK genom att hantera det i ordermodellen. Problemet som jag har är få saldot på testkontot rätt.

      Ett exempel (samma som ovan): Modellen ska handla för 10.000 SEK och vill handla en dansk aktie som kostar DKK 100. Det är relativt enkelt (med kursen 1.45) att räkna ut att den bör handla ca 69 st. (69*100*1.45=10005).

      Dock verkar det som om saldot i testkonto då minskar med 6900 och inte med 10000 som vore korrekt.

      Comment


      • #4
        Hänger med.

        Olika testkonton för varje valuta?
        Använda pris omvandlat till SEK i beräkningar. Utvärderingar blir då baserat inklusive valutaförändringar och inte bara pris i lokal valuta?
        Annars krävs någon form av valtuakonton i celler eller dyligt.

        Jag kör egen replikering och använder inte Etp-link och olika valutor på detta sätt.

        Någon annan har kanske bättre metod.

        Comment


        • #5
          Ja, det kanske fungerar att ha valutakurs som indata till alla utländska instrument och räkna om allt till SEK i modellerna.

          För samma exempel som ovan: Modellen ska handla för 10.000 SEK och vill handla en dansk aktie som kostar DKK 100. Den borde då ha valutakurs 1.45 i indata. Antalskriptet får räkna om priset till SEK 145 vilket ger de 69 aktierna. Prislimitskriptet kan också räkna om och sätta priset till 145. Jag tror det är vad som används till saldot på testkontot så det borde ge rätt saldo.

          Sen kan man fråga sig vad som händer på det skarpa kontot. Antalet borde vara 69 som förväntat. Men jag är osäker på hur ETP Link sätter sin prislimit. Har den något samband med den prislimit som sattes i ordermodellen för testkontot?

          Comment


          • #6
            ETP Link kopierar bara antal från testkontot och replikerar till skarpa kontot multiplicerat med ev multiplier. Så anger man ingen multiplier blir det samma antal rakt av.

            Comment


            • #7
              Låter bra! Om ETP link ignorerar prislimiten från orginalordermodellen borde det fungera med valutakursen som indata och att hantera omvandlingen i antal/prislimit(/ och ev trigger) skripten.

              Edit: Kollade koden för prislimit i ETP Link modellerna. Den verkar väldigt rättfram. Inga konstigheter som skulle kunna påverka något.
              Last edited by AndersE; 2020-09-30, 10:10.

              Comment


              • #8
                En annan variant är ju också att man använder just Multiplier i ETP Link för att ta hänsyn till valutaeffekten. Dvs, handla grundpositionen på testkonto i SEK som vanligt, men sätt multiplier till tex 1/1.45 = 0.69 för danska aktier som handlas skarpt, så har man tagit höjd för valutan.

                Comment


                • #9
                  Ja, det är nog enklare. Verkar fungera det också och skulle kunna användas generellt av alla ordermodeller.

                  Ett exempel (samma som ovan): Modellen ska handla för 10.000 SEK och vill handla en dansk aktie som kostar DKK 100. Utan valutakorrigering köper modellen 100 st på testkontot för 100 SEK stycket -> 10.000 SEK. Så saldot på testkontot blir korrekt.

                  Skarpt kommer ETP Link att köpa 69 st för 100 DKK stycket (med 0.69 som multiplier), vilket med valutakursen 1.45 blir 69*100*1.45=10005 SEK. Verkar stämma bra.

                  Comment


                  • #10
                    Detta inlägg är inte ett svar på en praktiskt lösning och någon kritik. Mer ur ett handelsperspektiv för en aktie- eller tillgångsportfölj i flera valutor. Om man använder testkonton går det att omvandla exponeringen direkt genom kontots storlek eller genom någon faktor vid skarp handel. En fördel med att göra det på testkontot är att det snabbt går att göra en global ändring för alla instrument i valutan. Annars behöver valutaförändringar manuellt justeras för varje instrument. Den viktigaste frågan är egentligen hur man hanterar valutaexponeringen. Över tid kan den ha lika stor betydelse som aktiernas utveckling. Släpper man det helt fritt vet man inte hur exponeringarna och valutaförändringarna påverkar. Förslag på några metoder vid systematisk handel i programmet:
                    1. Göra regelbundna ändringar av valutakurserna/multiplier
                    2. Samma som # fast även obalansering av exponeringarna
                    3. Utvärdera alla aktier i en valuta, dvs kurs inklusive valuta. Den aktie som för högst ranking inklusive valutan får trigga först. Borde vara ganska enkelt då valutorna finns i programmet. Det blir självreglerande.

                    Comment

                    Working...
                    X