Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Skrev uppsats om algoritm – två år senare tjänade han 1,6 miljarder

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Show
Clear All
new posts

  • Skrev uppsats om algoritm – två år senare tjänade han 1,6 miljarder

    Klippt och klistrat från Aftonbladet:
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a...n-16-miljarder
    2009 skrev Sebastian Thorburn och en studiekamrat vid Lunds universitet en kandidatuppsats om hur aktiekurser beter sig efter en krasch eller större nedgång.
    ”Efter att ha tillbringat ett år som aktiehandlare i London etablerade han sin verksamhet i Lund där han under de senaste fyra åren har arbetat med handel av värdepapper på de nordiska börserna”, står det i presentationen.

    Vid 30 års ålder lämnade han våren 2015 in sin magisteruppsats i nationalekonomi vid Lund universitet. Uppsatsen har titeln ”Forecasting limit order book price changes using change point detection” och handlar om att med hjälp av en algoritm förutse aktiers prisändringar.

    Under 2017, två år efter att han lämnat in sin uppsats, sålde Sebastian Thorburn aktier för 3,3 miljarder kronor, enligt Dagens Industri.

    Vinsten från aktieförsäljningen stod för drygt 1,6 miljarder kronor av hans kapitalinkomster.

    – Då har han omsatt stora volymer, minst 20–30 miljarder kronor. Det han gör är att ha en väldigt hög frekvens. Han kanske gör tio affärer per minut i olika värdepapper. I den här snabba handeln tjänar man inte tio procent per affär, snarare en halv procent. Det är väldigt små vinster, men å andra sidan väldigt ofta. Under sina studier hade han antagligen en dator som testade olika modeller, och så skrev han sin uppsats på det, säger Claes Hemberg.


    mvh
    Bertil

  • #2
    10 affärer per minut med en halv procent vinst/trade? Nja, jag litar inte på något som Hemberg skriver. Inte länge sedan han dillade om högfrekvenshandel på smålistorna.......

    Comment


    • #3
      Jag tror inte att aktievinsterna stämmer, det är ju en sköntaxering av Skatteverket. Han ska ha sålt aktier för knappt 3,3 miljarder kronor under 2017, där Skatteverket uppskattar att ungefär hälften – drygt 1,6 miljarder kronor – är vinst.
      Om man är daytrader och handlar med hög frekvens så inte gör man 100% vinst på varje affär.
      Skall bli intressant att se vad det blir av vinsten då han lämnar in sin deklaration.
      mvh
      Bertil

      Comment


      • #4
        Håller med. Det är ganska lätt att komma upp i de summorna faktiskt Räcker nog med 5-10 miljoner och en ordentlig frekvens. Och han har struntat i att deklarera så blir han sköntaxerad.

        Comment


        • #5
          Laddade ner avhandlingen från universitetet.Hans program bygger på en algo som analyserar orderdjupet på en aktie för att förutsäga ev. prisrörelser.

          Comment


          • #6
            Yes obalansen hos limitordrarna för att kunna förutspå vändpunkter. Uppsatsen finns här: http://lup.lub.lu.se/luur/download?f...ileOId=7373738

            Han har skrivit algon i MatLab och kan fås på begäran.

            Comment


            • #7
              När man läst en bit inser man snart att skatteverkets kalkyler inte stämmer.Det blir ju så med skönstaxering men hur kan Hemberg hänga på detta.Är han så okunnig.Aftonbladet förnekar sig som vanligt aldrig.Verkar som om inte någon av dessa läst uppsatsen.Själva ide'n med orderdjupet är för övrigt inget nytt.Har funnits länge.Kan inte uttala mig om denna tillför något nytt.Vad tror ni andra.

              Comment


              • #8
                Ett sätt att försöka mäta utbud och efterfrågan för kortsiktiga vändpunkter eller rörelser, inget nytt nej. Men sättet som han mäter det i sin uppsats kanske kan vara något att testa om man vill. Skadar ju aldrig att testa om man har tid och ork samt är ute efter någon sådan algo. Jag är det inte.

                Comment


                • #9
                  Från DN 2019-02-22
                  Mysteriet med den okände 34-åringen som taxerades för Sveriges högsta inkomst förra året - 1,6 miljarder - verkar vara löst. Mannen har nu lämnat in sin deklaration och slipper 495 miljoner i skatt.
                  För er som kan logga in på DN är länken https://www.dn.se/ekonomi/okande-mil...joner-i-skatt/

                  Enligt SvD som tagit nyheten från DN Skatteverket fick sänka skattekravet från en halv miljard till 335 000 kronor.

                  mvh
                  Bertil
                  Last edited by Bertil; 2019-02-22, 22:42.

                  Comment


                  • #10
                    Räknar man baklänges med en skattesats på 30% så blev vinsten ca 1,1 miljoner. Omsättningen var ju 3,3 miljarder. Således blev vinsten 0,03 % av omsättningen och inte 50% som skatteverkets schablon angav.

                    mvh
                    Bertil

                    Comment

                    Working...
                    X